Manja Kamman

Craving Course

Van craving naar vervulling. Samen

Verlang je naar innerlijke vervulling? Ontdek hoe craving en liefde hand in hand gaan en hoe verbinding de sleutel kan zijn tot heling en herstel. De Craving Course biedt een unieke kans om deze verbinding te verkennen en samen met anderen jezelf te leren vervullen van binnenuit.

Craving gaat over liefde

Wist je dat craving (hunkeren, smachten, snakken, verlangen…) en vervulling (voldoening, tevredenheid) in wezen voortkomen uit dezelfde basisemotie? Hoewel ze op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken, zijn zowel craving als vervulling uitingen van de basisemotie liefde. Craving ontstaat vanuit een gevoel van liefdetekort, een leegte, terwijl vervulling juist een gevoel van verzadiging en zelfs gelukzaligheid, voortkomend uit liefde, betekent. Wie bekend is met craving heeft dus op de een of andere manier een connectie met het thema liefde, zij het in de vorm van gemis.

Zoektocht naar vervulling

Bij verslavingen en eetstoornissen proberen we op een dwangmatige manier de leegte in onszelf en onze behoefte aan liefde te vullen. Alleen zoeken we vervulling op de verkeerde plek: namelijk buiten onszelf. We hechten ons verlangen aan externe middelen, handelingen of personen. Hoewel deze externe ‘oplossingen’ soms tijdelijk goed werken (laat ik eerlijk zijn: ze kunnen zelfs extreem goed werken) bevredigen ze nooit op de lange termijn. Iets van buitenaf kan nooit blijvende innerlijke vervulling bieden. Voor duurzame vervulling van ons innerlijke gemis moeten we op zoek gaan naar een bron binnenin onszelf.

Zelfliefde en verbondenheid

Betekent dit dan dat je je enkel op jezelf moet richten? Moet je uitsluitend van jezelf houden en op jezelf vertrouwen? Moet je volledig onafhankelijk zijn en niemand anders meer nodig hebben? Nee, absoluut niet. Ja, je moet het zelf doen, maar dat betekent niet dat je het alleen moet doen. Dit is van cruciaal belang.

Een essentieel kenmerk van liefde, misschien wel het belangrijkste, is verbondenheid. Verslavingen en eetstoornissen ontstaan door verbroken verbindingen, met zowel jezelf als je omgeving. Je sluit je af in isolement, waarbij je probeert troost te vinden in externe heelmiddelen of remedies. Maar ware liefde, inclusief zelfliefde (een sterke verbinding met jezelf), betekent niet dat je de verbinding met anderen uitsluit. Liefde en verbinding met jezelf betekent tegelijkertijd een verbondenheid met je omgeving voelen. In ons hart zijn we al verbonden. Ons hart weet dat we in essentie niet van elkaar gescheiden zijn, maar onlosmakelijk verbonden met het hele universum. We zijn allemaal opgebouwd uit sterrenstof.

Verbondenheid voor heling

In onderlinge verbinding raken we elkaar en worden we aangeraakt. Dat kan al een herstellende werking hebben. Maar wanneer we werkelijk met een open hart in verbinding staan met mensen die vergelijkbare ervaringen delen, zonder terughoudendheid, ontstaat er iets dat nog veel groter is. Mensen met gedeelde ervaringen, niet noodzakelijk identiek in vorm maar wel in essentie, kunnen in harmonie resoneren op dezelfde frequentie. Dit heeft haast iets magisch, en het is uiterst helend.

En dus… herstellen we samen

Dus… naast mijn individuele sessies, ga ik iets geheel nieuws aanbieden. Uit het inzicht dat heling plaatsvindt in verbondenheid, en vanwege een langgekoesterde wens om gelijkgestemden met elkaar te verbinden, introduceer ik een diepgaand en bovenal herstelbevorderend programma: de Craving Course. De Craving Course is bedoeld voor iedereen die worstelt met een verslavende gewoonte of eetprobleem en verlangt naar echte verbinding, zowel met zichzelf als met anderen.

Wat is de Craving Course?

De Craving Course biedt, in het kort:

  • 11 inspirerende sessies verspreid over 9 maanden
  • Een intieme, ondersteunende groep medereizigers
  • Samen delen, voelen, ervaren en verbinden
  • Alle ruimte voor jouw persoonlijke thema’s en vraagstukken
  • Diepgaand inzicht in oorzaken en drijfveren
  • Praktische tips, tools en opdrachten voor thuis
  • Methoden zoals Internal Family Systems, opstellingen, visualisaties en lichaamswerk
  • Een traumabewuste en neurodivers-vriendelijke benadering
  • Begeleiding door een ervaren en ervaringsdeskundige psychosociaal therapeut

(Als je interesse nu al is gewekt: hier lees je nog veel meer over het programma.)

Jezelf openstellen

Inderdaad, jezelf tonen en openstellen in een groep is voor veel mensen zenuwslopend. Het lijkt zoveel veiliger om de hand van je oude vriend Verslaving of partner Eetstoornis vast te blijven houden, of die van andere innerlijke demonen, dan de hand van potentiële vrienden van vlees en bloed aan te nemen. Andere mensen zouden je weliswaar liefdevol kunnen ontvangen, maar in theorie kunnen ze je ook op een minder aangename manier raken. Dat heb je al eerder ervaren, toch?

De hand van verslaving

Een verslaving of eetstoornis is als een vriend of vriendin die je bij de hand nam toen anderen dat niet deden. Maar deze vriendschap heeft een hoge prijs: het verlies van bewustzijn. Wanneer je de hand van verslaving vastgrijpt, geef je jouw macht uit handen. De verslaving of eetstoornis neemt de controle over en je verliest jezelf in haar greep.

Jezelf met liefde leiden

Herstel betekent de hand van verslaving loslaten en leren om jezelf met liefde bij de hand te nemen. Het houdt in dat je leert om jezelf steeds weer te leiden naar je hart, die innerlijke bron van liefde en verbondenheid, zelfs wanneer uitdagingen je pad kruisen. Het loslaten van de hand van die trouwe vriend of vriendin is een spannende reis en gaat gepaard met pijn en verdriet. Gelukkig ben je niet alleen, want velen bewandelen hetzelfde pad. Reik uit en neem de hand aan van andere liefdevolle mensen.

Durf je écht te verbinden.

De Craving Course begint op 21 januari 2024 en er is plek voor max 10 personen. Hier lees je er alles over.

Deel dit blog op sociale media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Blijf op de hoogte

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Nieuwste blogs

praten over eetstoornis

In gesprek met mijn eetstoornis

Waarom voel ik me zo ongemakkelijk als gesprekken over eetstoornissen zich concentreren op extreem eetgedrag, gewicht of lichaamsbeeld? Om hier achter te komen, vroeg ik

Symbiosetrauma

Symbiosetrauma: liefde met littekens

Vandaag precies 75 jaar geleden leidde een tragisch ongeluk tot een complexe traumareeks die ten minste drie generaties heeft beïnvloed. Dit is het verhaal van

Ervaringsdeskundigheid

Delen in kwetsbaarheid

Zorgverleners vragen cliënten om open te zijn over hun kwetsbaarheden. Ik vind dat zorgverleners het goede voorbeeld moeten geven. Open zijn over feilbaarheden, delen over