Manja Kamman

Jouw probleem

Jij

Jij hebt last van een gewoonte waardoor je jezelf slecht of schuldig voelt, of schaamt. Je wilt je gedrag weer onder controle krijgen of je wilt ermee stoppen, maar dit gaat je moeilijk af. Misschien drink je meer dan je zou willen, gewoon om te ontspannen of om je zorgen even te vergeten. Het kan zijn dat jij je gevoelens verdooft met eetbuien. Mogelijk heb jij jezelf verloren in je werk of in het zorgen voor anderen. Of vlucht je weg in social media, gokken of gamen. Ergens onderweg ben jij jezelf kwijtgeraakt. Je hebt het gevoel vast te zitten in een vicieuze cirkel van patronen, automatismen of dwangmatigheden.

Klachten waarbij ik je kan helpen

  • Problemen met alcohol, drugs en/of andere middelen, zoals nicotine, suiker of medicijnen.
  • Afhankelijkheid van gedrag, zoals series kijken, actief zijn op social media, gamen, gokken, seks, shoppen of werken.
  • Eetproblemen, zoals eetbuien, boulimia of specifieke voedselverslavingen.
  • Obsessies, met bijvoorbeeld een ander, relaties, je uiterlijk, aandacht, status of perfectie.
  • Belemmerende patronen: ‘steeds op de verkeerde partner vallen’, ‘altijd jezelf wegcijferen’, ‘telkens dezelfde fouten maken’, enzovoort.
  • Dwangmatigheden, zoals nagelbijten, dingen controleren, piekeren, automutilatie, schoonmaak- of verzameldrang.
  • Bijkomende of onderliggende klachten, zoals ‘craving’, spanningsklachten, depressieve gevoelens, angsten, een lage eigenwaarde, grensproblematiek, communicatieproblemen, nare herinneringen of trauma’s.

Ben ik verslaafd?

Misschien vraag jij je af of je ‘verslaafd’ bent. En of je probleem wel ‘erg’ genoeg is om hulp bij te zoeken. Misschien denk je dat je het eigenlijk alleen zou moeten kunnen oplossen. Het goede nieuws is: nee, je bent niet verslaafd. Het kan wel zijn dat je een probleem hebt en in meer of mindere mate afhankelijk bent geworden van een middel of een gewoonte. Maar jij bent zo veel meer dan je probleem.

De DSM-5, een boek waarin alle psychiatrische aandoeningen beschreven staan, heeft het niet over ‘verslavingen’, maar over ‘stoornissen in het gebruik van middelen en gokken’. Aan de hand van het aantal criteria waaraan je voldoet, heb je een milde, gematigde of ernstige stoornis. Maar wie te veel drinkt, blowt of gamet en daardoor problemen ondervindt, hoeft nog geen psychiatrische stoornis te hebben. En ook als je geen middelen gebruikt of gokt, maar bijvoorbeeld te veel chocola eet, kun je je gedrag als ‘verslavend’ ervaren. Er speelt veel meer bij afhankelijkheid dan een middel en jouw gedrag alleen. Afhankelijkheid van een gewoonte gaat over werkelijke gevoelens, behoeften en verlangens.

Een ander probleem met het begrip ‘verslaving’ is de negatieve bijklank. Het is een beladen term. Dit heeft te maken met angst, onwetendheid en ontkenning. Deze kunnen de impact van een afhankelijkheidsprobleem verergeren. Vooroordelen en taboes veroorzaken immers schaamte en schaamte versterkt het ontkennen en verbergen van de ongewenste gewoonte, wat toch al kenmerken zijn van een ‘verslaving’. Want wist je dat minstens een op de acht mensen in Nederland een afhankelijkheidsprobleem heeft? Ik kies liever voor een praktische benadering. Zodra jij je gewoonte als problematisch en ongewenst ervaart en er iets aan wilt veranderen, maakt het voor mij niet uit welk ‘label’ anderen, of jijzelf, op jouw probleem plakken.

Een ongewenste gewoonte komt veel vaker voor dan je denkt. En met de juiste aanpak is het makkelijker om ervan af te komen dan je misschien nu zou geloven. En als je er eenmaal van bevrijd bent, zou het zo maar kunnen dat je hele leven met jou mee verandert en een stuk prettiger wordt.

Lees verder over mijn aanpak van gewoontes en verslavingen, of neem direct contact met me op.

Neem contact met me op

Heb je zin om weer vrij te zijn en voluit te genieten van je leven?
Neem dan contact met me op.