Nieuwsgierig hoe hypnose kan helpen bij het minderen met alcohol drinken? Hier lees je hoe Frank zijn ‘drinkende zelf’ verkent in een sessie hypnotherapie.
Hypnose en alcohol
Frank is een zelfstandig ondernemer van 42 jaar die bewuster wil omgaan met zijn alcoholgebruik. Franks doel is om te voorkomen dat ‘de knop omgaat’ wanneer hij drinkt bij sociale gelegenheden, waarmee hij bedoelt dat hij niet meer in excessief drinkgedrag wil belanden. Op dat soort momenten ‘maakt het hem allemaal niet meer uit’, ‘laat hij zich niet meer leven’ en wordt hij soms verbaal provocatief. Frank is al goed op weg om de controle terug te winnen over zijn alcoholgebruik, maar onlangs was er toch weer een ontmoeting waarbij het uit de hand liep. Frank wil nu meer inzicht krijgen in waarom dat toch soms gebeurt, tegen zijn wil in.
Tijdens dit consult werken we met zogenaamde ‘persoonlijkheidsdelen’, verschillende karaktertrekken of eigenschappen van jezelf waar je je niet altijd helemaal bewust van bent en die je tijdens een hypnotherapiesessie kunt verkennen. Het uitgangspunt bij werken met persoonlijkheidsdelen, is dat er delen in jou zijn die conflicterende belangen hebben, bijvoorbeeld een deel dat iets wél wil, zoals drinken, en een deel dat iets anders of iets níet wil, bijvoorbeeld niet willen drinken. Je ‘zelf’ is een verbindend deel, dat met alle delen contact houdt. Vanuit je ‘zelf’ voer je de regie over je delen en kun je ze stimuleren tot communicatie en betere samenwerking.
Drinken en provoceren
Frank vertelt over de gelegenheid, een ontmoeting met oud-studiegenoten, waarbij het uit de hand liep: “Ik voelde me er niet thuis. Het waren vrienden van vroeger, met wie ik eigenlijk altijd dronk. Drinken is gewoon dat wat we samen doen. Als ik niet drink, kan ik net zo goed niet gaan.” We spreken af zijn ‘drinkende deel’ verder te gaan onderzoeken. Frank gaat onder hypnose associëren met zijn drinkende persoonlijkheidsdeel, wat inhoudt dat hij gaat ervaren hoe het is om dat deel te zijn. Na een korte ontspanningsoefening ontdekt Frank een karaktereigenschap van hemzelf die hij ‘Provoceren’ noemt. Provoceren is wat Frank soms doet als hij te veel heeft gedronken.
“Drinken is gewoon dat wat we samen doen. Als ik niet drink, kan ik net zo goed niet gaan”
Frank vertelt dat Provoceren ‘hard en empathieloos’ voelt, alsof hij het contact kwijt is met zijn gevoel. Wat Provoceren eigenlijk wil is ‘diepgang’ bereiken en ‘verbinding’ met mensen, ‘iets gemeenschappelijks’. Dit bereikt het door dingen los te peuteren bij anderen en ze verbaal uit te dagen. Frank merkt op: “Maar die diepgang kan het ook bereiken in nuchtere staat.” Provoceren vindt het niet leuk als anderen door hem soms gekwetst raken. Provoceren mist connectie, maar er is een blokkade.
Onderdrukken van gevoelens
Dan ontdekt Frank nog een karaktereigenschap van zichzelf: ‘de Ontevredene’. De Ontevredene voelt onrust en drinkt wijn om die onrust tegen te gaan. De Ontevredene heeft juist wel contact met zijn gevoel, maar hij heeft de woorden niet om zich uit te drukken. Frank beseft dat Provoceren zijn manier van communiceren is als hij drinkt en de Ontevredene zijn gevoel. Beide delen zoeken diepgang en verbinding, maar de een heeft een blokkade naar zijn gevoel, en de ander kan zich niet uiten. Tijdens de sessie leren de twee delen elkaar kennen en gaan ze samenwerken. Van Frank mogen ze het bovendien ‘gewoon in zichzelf gaan zoeken’. Na afloop is Frank verrast over hoe en waarom hij soms drank inzet. In zijn bewuste beleving ging het vooral om het sociale, de gewoonte, maar nu blijkt ook ontevredenheid mee te spelen, en het onderdrukken van gevoelens.
Bij het volgende consult is Franks alcoholgebruik gehalveerd ten opzichte van de voorgaande keer. Hij is ook probleemloos een voormalige ‘risicosituatie’ aangegaan.