Manja Kamman

tips bij verslavingen

Lezen, kijken, luisteren, doen

Je hebt gelezen dat verslaving een ‘hersenziekte’ is, maar wat gebeurt er nou precies in je brein? Je zou best willen praten over je eetbuien, maar waar ontmoet je lotgenoten? Je piekert je suf over je problemen, maar nu is dat gepieker zelf een probleem geworden. Een persoonlijke top tien van (lees-, kijk- en doe-) tips bij verslavingen en andere ongewenste gewoontes. Ter inspiratie. 


1. Jan Geurtz

Er zijn meer methodes dan die van Allen Carr om van een dwangmatige gewoonte af te komen. Als je zin hebt in een zelfhulpboek, begin dan bij De verslaving voorbij. Jan Geurtz ziet verslaving en dwangmatigheid als reactie op de onvrede met je ‘buitenkant’ of identiteit, en tegelijk als een verlangen naar verbinding met je verloren ‘ware zelf’. Mijn behandeling is geïnspireerd door de inzichten van Jan Geurtz.  Ik schreef eerder over hem in De Verslavingsspiraal


2. Byron Katie

Een andere persoonlijke inspiratiebron is Byron Katie. Katie was lange tijd ernstig depressief. Totdat zij inzag dat de oorzaak van haar depressie niet lag in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over die wereld, en dat ze alleen leed wanneer ze haar gedachten geloofde. The Work is een simpele en rechtdoorzee methode om om te gaan met gevoelens van stress, teleurstelling of boosheid. Door je gedachten te onderzoeken ga je situaties, anderen en jezelf weer wat helderder zien.


3. Alles over niets

Ben jij een ‘maler’ of lijd je aan gepieker, frustratie, angst of schuldgevoelens? Alles over niets is een Nederlandse speelfilm die je uitnodigt de dagelijkse ‘rat race’ los te laten door een andere zienswijze op het leven. Je kunt de film hier integraal gratis bekijken.


4. Liefdesbang

Word je keer op keer verliefd op iemand die niet beschikbaar is? Of heb jij juist de neiging de ander op afstand te houden, net als diegene voor jou wil kiezen? Zit je vast in een dwangmatig patroon van aantrekken en afstoten? Hannah Cuppens Liefdesbang legt de dynamiek van afhankelijkheid en (zelf)afwijzing in relaties haarfijn uit en biedt een praktische uitweg. Ook voor wie niet bang is voor de liefde, maar wat meer van zichzelf wil houden.


5. Lef magazine

Lef is een glossy en website voor iedereen die zich interesseert voor allerlei soorten verslavingen – van twitterobsessie tot sugar craves. Met nieuws, achtergronden, interviews en behandelmethoden, steevast met een positieve en krachtige insteek.


6. The Fix

The Fix is een Amerikaans newsportal over verslavingen en herstel. Met items zoals ‘10 kenmerken van seksverslaving‘ of ‘De gevaren van synthetische marihuana‘.


7. Els Noorlander 

Wat is ‘verslaving’ gezien vanuit neurobiologisch oogpunt? Hoe word je verslaafd? Wat gebeurt er precies in je hersenen? Hoe kun je omgaan met drang, dwang en controleverlies? In deze heldere en overzichtelijke presentatie legt verslavingspsychiater dr. Els Noorlander het allemaal duidelijk en krachtig uit.


8. Johann Hari

De Britse schrijver en journalist Johann Hari biedt een ander, of liever gezegd: aanvullend, perspectief op verslaving. Zijn veelbekeken Ted Talk gaat over verslaving als verlangen naar liefde en verbinding.


9. Mindfulness app

Mindfulness helpt je om weer grip te krijgen op je leven, om bewuster te worden en beter te leren ontspannen. Er zijn talloze goede mindfulnessopleidingen en op YouTube vind je veel oefeningen en visualisaties (google eens op ‘mindfulness bodyscan’). Deze gratis mindfulness app is goed, of probeer Buddhify of Headspace.


10. Lotgenotenfora

Misschien wel mijn belangrijkste tip: delen is helen. Je bent niet alleen met je afhankelijkheidsprobleem en je hoeft het zeker niet in je eentje op te lossen. Er zijn online lotgenotenfora zoals Verslavingdebaas en Minder Drinken (je krijgt toegang tot het forum na aanmelding voor het gratis zelfhulpprogramma, maar dit hoef je niet te volgen). Ik ook van mij en Proud2Bme zijn online ontmoetingsplekken voor mensen met alle vormen van een eetstoornis, zoals AN, BN, BED, en alle varianten daar tussenin. Ik stop is er voor stoppers met roken.
 

Meer tips bij verslavingen en verhalen over gewoontes, behandeling en hypnotherapie? Abonneer je op mijn blog en je ontvangt nieuwe posts automatisch in je mailbox.

Deel dit blog op sociale media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Blijf op de hoogte

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Nieuwste blogs

praten over eetstoornis

In gesprek met mijn eetstoornis

Waarom voel ik me zo ongemakkelijk als gesprekken over eetstoornissen zich concentreren op extreem eetgedrag, gewicht of lichaamsbeeld? Om hier achter te komen, vroeg ik

Symbiosetrauma

Symbiosetrauma: liefde met littekens

Vandaag precies 75 jaar geleden leidde een tragisch ongeluk tot een complexe traumareeks die ten minste drie generaties heeft beïnvloed. Dit is het verhaal van